Урок за Бивол(и) – коя е еврокомисар Вестагер и как се чете прес-съобщение на ЕК

 
 
 

На 3 декември ще има конференция по банкови въпроси, на която ще присъства представител на Европейската Комисия. Тъй като напоследък доста хора се упражняват на теми, свързани с Еврокомисар Вестагер (одобрил преструктурирания план за ПИБ) и проверките, които ЕК е правила на ПИБ, написах този коментар. На конференцията, предполагам, темите, които коментирам в тази статията ще бъдат дискутирани.

След като еврокомисар Вестагер одобри преструктурирането на плана на ПИБ, заявявайки, че банката няма структурен/капиталов проблем и ще бъде директно контролирана от европейската комисия до изтичане на срока от 18 месеца, собственикът на сайта Бивол я нарече „брюкселски лемур“. Вчера пък същият сайт пусна предполагаемо бомбастичната информация как БНБ в писмо до редакцията им е съобщила, че започва „комплексна проверка за източване на ПИБ“, защото някакви съмнителни снимки ужким доказвали, че кредитното портфолио на банката било влошено. БНБ реагира адекватно и на запитване от вестник Капитал, отговори, че не е казвала нищо такова в свое писмо и не смята да прави проверка в банката (а самият Бивол по-късно публикува оригиналния текст и де факто си призна лъжата). Но да оставим Бивол и се фокусираме върху другите два елемента от тази няколкодневна история – еврокомисар Вестагер и кредитното портфолио на ПИБ.

Коя е еврокомисар Вестагер?

Еврокомисар Маргрете Вестагер е датски политик, идващ от местната либерална партия. Тя е икономист по образование, била е председател на парламентарна група в датския парламент, след това министър на образованието, вицепремиер и министър на икономиката и вътрешните работи. На 31 август 2014 е номинирана за еврокомисар по конкуренцията. Въпреки че ми е един от най-симпатичните еврокомисари, не мога да определя Вестагер като либертарианец. Тя е по-скоро модерен десен консерватор, който принципно одобрява свободния пазар и ненамеса на държавната власт в икономиката, но при специални ситуации е по-склонна да използва държавата като инструмент, вместо да остави свободното общество да открие най-добрия път.  Като министър на икономиката, Вестагер постига относително добри резултати. Спрямо индекса на Херитидж, тя успява да подобри значително бизнес свободата в Дания.

Като един от действащите министри по време на финансовата криза в Дания между 2008 и 2010, Вестагер участва в налагането на по-строги правила за изпадналите в затруднение банки, чиито акционери са принудени да платят много по-тежка цена, отколкото в други развити икономики. След това участва и във въвеждането на законодателни промени в банковия сектор, които уточняват, че дори на най-големите датски банки няма да бъде дадена гаранция за спасение с държавни пари и дори си навлича гнева на техните директори през 2013. По време на изслушването си за поста еврокомисар по конкуренцията, Вестагер изрично казва, че спасяването на банки е натоварило европейския данъкоплатец и ще работи за ограничаване на държавното участие и повишаване на отговорността на инвеститорите и акционерите при бъдещи спасителни планове. Вестагер уточнява, че след последните промени от 1 август 2013, единствено капиталово-адекватни преструктурирани банки трябва да оцелеят на пазара и ако това е неизпълнимо, то съответните банки трябва да фалират.

Какво ни е написала Вестагер в прес-съобщението за ПИБ?

Първо, ЕК изрично посочва, че предизвикателството пред ПИБ е било за възстановяване на ликвидност. Тоест, това означава, че банката е имала проблем с набирането на достатъчно ликвидни активи за изплащането на изискуеми депозити в резултат на паниката възникала при затварянето на КТБ.

Второ, ЕК казва, че първоначалният срок на ликвидната подкрепа от 5 месеца е бил избран от българското правителство, поради ограничения в т.н. таван на дълга на държавния бюджет за 2014 и възможността Министерството на Финансите да издаде единствено краткосрочна облигация. Ако се върнем назад към първото прес-съобщение от лятото, дори ще видим, че ЕК е задължила България да представи план за преструктуриране, който да надхвърли 5 месеца.

Трето, Европейската Комисия също изрично посочва, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза около КТБ, а не се дължат на структурен проблем в банката. Тоест, банката е била и продължава да бъде капиталово адекватна. На по-прост език, това означава, че разликата между стойността на активите и привлечения капитал е положително число. Проблем с капиталова адекватност настъпва при обезценка на активите (кредитите), най-често плод на внезапен външен икономически шок като колапс на ипотечен пазар или финансова система (както беше през 2008) или счетоводна обезценка, следствие на неспазено законодателство. Европейската Комисия твърди, че такива проблеми не съществуват в ПИБ. Разбира се, това твърдение е следствие на около дву-месечна проверка на кредитното портфолио на банката, като акцент е бил поставен върху големите кредити.

Четвъртият интересен и по-труден за тълкуване момент е в края на съобщението, където се налагат ограничения върху ПИБ. За да се ограничат негативните последици за конкуренцията от държавната помощ, на ПИБ се забраняват редица неща, като да изплащат дивиденти, да ползват агресивни търговски практики, да придобиват предприятия и т.н. Не става ясно, обаче, дали има изключения в тези стандартни европейски регулации, тъй като проблемът при ПИБ е бил ликвиден, а не капиталов. Подозирам, че такива изключения може да са допуснати при изплащането на облигации, но няма как да бъда сигурен.

Изводи

Еврокомисар Вестагер е последният човек от европейската комисия, който може да бъде обвинен, че е приятел на банкерите. Нито пък може да бъде наречена „брюкселски лемур“. Напротив, срещу нея неведнъж е имало координирани атаки от цели банкерски общности и асоциации. Комисарят поддържа и прилага последните доста тежки регулации и правила за подпомагане на финансови институции и щом изрично в прес-съобщението си е посочила, че ПИБ няма капиталов проблем, то можем да сме сигурни, че активите (т.е. дадените кредити) на банката са проверени от ЕК, БНБ и вероятно независими експерти в съответния около двумесечен срок и те са наред.

Leave a reply

  • 0
 
 

Плевнелиев да следва закона без да кляка на популисти и другари-капиталисти

Ей, популизмът край няма. Президентът и той с намазани популистки ски се пусна днес - трябвало да се отворят досиетата КТБ. Ще цитирам мой приятел, че го е казал много точно "Само [...]