КаролевDaily: 27.09.2013. Трите оставки и златната акция

 
 
 

България

Днес стана ясно, че Волен Сидеров е осъществил най-скъпата куриерска услуга в света, като е надигнал цялата си парламентарна група до Брюксел, за да пуснат едно писмо в кутията на Европарламента. Абсолютно логично, българските пишман-националисти са били „отрязани“ от евродепутатите, за които общуването с расисти и радикалисти е особено рисково. Дали Сидеров е направил това с някаква умисъл в манипулирането на кворума за заседанието по вота недоверие не е ясно, но със сигурност ще да е ползвал висока класа самолети, хотели и барове, а сметката, както винаги, отново ще я плащаме ние.

Покрай златната акция в БТК, отново се надига старата пропаганда за „стратегическите сектори“ от „значение за националната сигурност“. Левите политици, анализатори и икономисти отново манипулират общественото мнение със средновековната концепция, че светът е осило на враждуващи една срещу друга нации и гражданинът трябва да е готов да предаде всякакви икономически и граждански свободи на политиците, за да го защитят от превземане. Първо, България е обградена от демокрации, а война между демокрации не е имало никога в историята. Второ, кой определя кое е стратегическо и за какво? Защо месокомбинатите да не са стратегически, войниците ни в окопите нали ще похапват джоланчета? А заводите за тоалетна хартия?

„Стратегически“ сектори няма. Тъй като не би трябвало да има и „стратегия“, определяна от политиците, поради простата причина, че те не са врачки. Има развити сектори, които се определят от процеса на икономическо развитие, който пък е най-ефективен и устойчив, когато самият той се определя от свободна инициатива и ценообразуване.

Във фейсбук бе организирана относително мащабна манипулация, че Орешарски подава оставка. За съжаление на едни и радост на други, вероятността кабинетът да подаде оставка под натиск на протестиращите граждани намалява вече съществено. Вероятността, обаче, това да се случи под натиск на непредвидимо действие на Сидеров, е трудна за преценяване. Със сигурност, ГЕРБ ще продължи да прави бомбастични ходове, с които да привлича медийно внимание към себе си, внушавайки на своите избиратели, че изборите не са били загубени, а някаква хаотична и гигантска манипулация е свалила Борисов от власт. От друга страна, каквото и да говорят лидерите му, Реформаторският блок е далеч от готов за избори, тъй като нито има пари, нито стабилни структури извън София. Третият протестен лъч, протестиращите граждани, пък продължават да настояват срещу политическите пристрастия, а, както видяхме във Варна, това не води до нищо добро с оглед на промяна на статуквото.

По света

Пазарите се стягат за поредния цирк около американския бюджет и дългов таван. Въпреки че републиканците изглеждат по-решителни да изискат от Обама да демонтира част от здравната си реформа, вероятно вече всичко е уговорено и ни предстои само да изгледаме представлението и една минута преди крайния срок, американските политици да достигнат консенсус и да спасят света.

Leave a reply

  • 0
 
 

КаролевDaily: 24.09.2013. Далавера с Федералния Резерв за 600 млн. долара в 2 милисекунди

България Синдикатите се стягат да защитават български пощи от хипотетична приватизация. Дали ще защитават държавната собственост от възвисени патриотични чувства или по-скоро ще з[...]

  • 0
 
 

КаролевDaily: 17.09.2013. Горящата медийна свобода

България Поредният запален автомобил на журналист ни напомни за пореден път състоянието на медийната свобода в България. Безспорен факт е, че нещата се влошават, но, също така, бе[...]