Скритите числа в туризма и какво се случва реално там?

 
 
 

За пореден път се бият тупаните, че българският туризъм умира. Това намалявало, онова намалявало, някакви числа се вадят, а жадни за кликове редактори публикуват смъртна ода след смъртна ода за туристическата ни индустрия. Разбира се, тук няма нищо изненадващо, що се отнася за пост-социалистическа страна като нашата, в която много хора биха искали да са поне еднакво бедни, ако ли пък не могат да бъдат еднакво богати (т.н. психика, важно е Вуте да е зле, не на мен да ми е добре).

С цялото ми уважение към специалистите в министерствата, анализаторите от бранша и журналистите, статистиките за туризма не се ограничават до първия ред в екселската таблица. Ако желаете да направите обективен и цялостен анализ, който да даде на читателите поглед в дълбочина, то трябва да се разгледат и останалите числа надолу. Без да претендирам за изчерпателност, нека видим какво се получава, когато обобщим разбивките за пренощуващите в България лица по категории хотели.
Capture

Шок и ужас! Смъртта на българския туризъм и затъването му в капана на нискобюджетните клиенти изведнъж се оказва повече легенда и партиен лозунг, отколкото реалност. Статистиката показва изключително сериозен ръст на пренощувалите лица в 4- и 5-звездните хотели, като за 2015 към 2012 растежът е от над 20%. Пренощувалите в по-ниските класове хотели се задържат на относително едно и също ниво. Всъщност, не е ли точно това, което всички искаме? По-платежоспособни туристи в скъпите хотели и удържане на растежа на масовия туризъм в ниския клас? Е, това вече се случва. Ама пак някои са недоволни, напук!

Разбира се, когато говорим за полугодие, данните се обобщават. Например, през 2015 ще имаме един по-слаб летен сезон с много отчетлив спад на нощувките в 3-звездни хотели. Затова пък имахме много силен зимен сезон с голям ръст в горния хотелски клас. Най-интересното тук е бурният растеж на посещаващите висок клас хотели и стагнацията в долните класове. Това е категорично доказателство, че тезата за България като паднала в капана на евтин туризъм, просто не е вярна. Както българи, така и чужденци, започват да предпочитат 4- и 5-звездни хотели. Самите българи с времето развиват по-добра туристическа култура и започват да планират почивките си по-добре, да намират по-добри оферти и в крайна сметка успяват да договорят за себе си прилични цени дори за високите класове хотели.

Друга статистика, с която ни шокират последните седмици, се отнася до спада на туристите с цел екскурзия.

Capture2
Данните от НСИ отново противоречат на опитващите се да влеят паника в обществото пишман-коментатори и специални интереси, желаещи да изцоцат нещо като държавна помощ. Наистина, чужденците с цел почивка и екскурзия в България отбелязват определен спад, но той се компенсира и дори се надминава от ръста на чужденците, посещаващи държавата ни с цел гостуване, служебно и транзит. Имайки предвид, че България надали се е превърнала в някакъв огромен транспортен хъб последните години, ръстът може да се обясни донякъде с преминаващите през страната ни бежанци (макар и те да не са голям брой), но и с нарастващото желание на чужденци, закупили имоти у нас, да прекарат ваканцията си в тях, защото това би била най-изгодната опция (особено за руснаците).

Третата нихилистична истерия е, че българите вече сме ходили само навън, докато у нас се наводнило с нисък клас чужди туристи. Без изненади, това също не е вярно. Просто съотношение между пренощуващите у нас българи и чужденци въз основа на данните от НСИ, показва, че няма съществена промяна през последните 3 години (флуктуацията е сезонна).

Capture3

Трудно ми е да подмина и, вероятно, най-одумваният курорт в България – Банско и област Благоевград. Кой ли не дава щедро акъл как там да се развие туризмът, защото всичко било пропаднало, имало сезон от 1 месец, през останалата част на годината не ходел никой и т.н. Най-активни в мероприятието са партийните зелени, които надали са се занимавали някога с туризъм, но щедро дават акъл по фейсбук как да се строят влакове и пътища в планината вместо лифтове, как да се бутат и местят хотели, как да се броят мъхове и папрати с държавни пари и как за туристите трябва да има вечерен час (между 8 и 9), така че купонът да не събуди трипръстия кълвач през лятото и кафявата мечка през зимата. Ако направим всичко това, изведнъж Банско щял да се напълни с милионери-професори по природознание, които да дават по 10 000 евро, за да снимат уникални торни бръмбари и да си лягат с кокошките в 20:00, слушайки цвърченето на скакалците. Какъв кеф.

Но да се върнем към реалността.
Capture4

Подобно на ситуацията в България, туризмът в Благоевградско се ориентира все повече към високия клас хотели. Ръстът на пренощувалите в 4- и 5-звездните хотели през 2015 спрямо 2012 е впечатляващ – 40%. Има също и голям ръст в пренощувалите в 3-звездни хотели, макар те като бройка да остават значително по-малко от предпочитащите високия клас. Клиентите на най-ниските класове остават на сравнително стабилно ниво. С други думи, Благоевград също след възходяща тенденция по отношение на най-предпочитаните хотели и в никакъв случай не може да се говори за някакъв водовъртеж от нискобюджетни туристи.

Capture5

Също много интересна е и натовареността на хотелите през годината в Благоевград. Виждаме, че курортите в областта (основно Банско) далеч вече не са ограничени до един зимен сезон, а са се превърнали в целогодишни туристически дестинации (колкото и това да не се харесва на някои хора).

Както каза един приятел вчера, ако всички български сектори имаха „проблемите“ на туризма ни, отдавна да сме по-богати от Чехия. Въпреки грешките и кусурите, туризмът в България се развива сравнително много добре и е един от най-важните и устойчиви локомотиви на икономиката. И ако трябва да бъда честен, всичките инфраструктурни неразбории и кокошкарски игри да се прецака закона и да се построи нещо на някой си парцел, са далеч по-малка заплаха за туризма като цяло от (1) завистливият манталитет в много хора от типа „не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле“, (2) колосалният нихилизъм в българското общество, че съграденото от нас е все калпаво и недъгаво, (3) тенденцията нашите курорти да воюват един с друг през политиците и пишман-природозащитниците, вместо да се обединят и да се конкурират с чуждестранните дестинации и (4) далеч по-обединените и целеустремени туристически усилия на общество, държава и бизнес в съседни дестинации като Турция, Румъния и Хърватска.

P.S. Бас ловя, че ако бях написал късогледа и подлъгваща статия как туризмът ни се сринал и умирал спрямо данните само за юни, излезли днес, щях да имам тройно повече споделяния. Но да видим :-)

Leave a reply

  • 0
 
 

Кой създава кризите 3: Големият петрол

В ПЪРВАТА част ("24 часа" от 15 април т.г., стр. 12 ) видяхме една от най големите PR манипулации на ХХ век - как американските политици чрез масмедиите и умели PR стратегии предст[...]

  • 0
 
 

Защо във „Визия за България“ няма нито дума за строителството на пътища?

Според румънския съвет по конкуренцията, българските магистрали са съмнително ЕВТИНИ Преди месец Елена Йончева рязко промени позицията си към българските строителни фирми и заяв[...]