Скритите числа в туризма и какво се случва реално там?

 
 
 

За пореден път се бият тупаните, че българският туризъм умира. Това намалявало, онова намалявало, някакви числа се вадят, а жадни за кликове редактори публикуват смъртна ода след смъртна ода за туристическата ни индустрия. Разбира се, тук няма нищо изненадващо, що се отнася за пост-социалистическа страна като нашата, в която много хора биха искали да са поне еднакво бедни, ако ли пък не могат да бъдат еднакво богати (т.н. психика, важно е Вуте да е зле, не на мен да ми е добре).

С цялото ми уважение към специалистите в министерствата, анализаторите от бранша и журналистите, статистиките за туризма не се ограничават до първия ред в екселската таблица. Ако желаете да направите обективен и цялостен анализ, който да даде на читателите поглед в дълбочина, то трябва да се разгледат и останалите числа надолу. Без да претендирам за изчерпателност, нека видим какво се получава, когато обобщим разбивките за пренощуващите в България лица по категории хотели.
Capture

Шок и ужас! Смъртта на българския туризъм и затъването му в капана на нискобюджетните клиенти изведнъж се оказва повече легенда и партиен лозунг, отколкото реалност. Статистиката показва изключително сериозен ръст на пренощувалите лица в 4- и 5-звездните хотели, като за 2015 към 2012 растежът е от над 20%. Пренощувалите в по-ниските класове хотели се задържат на относително едно и също ниво. Всъщност, не е ли точно това, което всички искаме? По-платежоспособни туристи в скъпите хотели и удържане на растежа на масовия туризъм в ниския клас? Е, това вече се случва. Ама пак някои са недоволни, напук!

Разбира се, когато говорим за полугодие, данните се обобщават. Например, през 2015 ще имаме един по-слаб летен сезон с много отчетлив спад на нощувките в 3-звездни хотели. Затова пък имахме много силен зимен сезон с голям ръст в горния хотелски клас. Най-интересното тук е бурният растеж на посещаващите висок клас хотели и стагнацията в долните класове. Това е категорично доказателство, че тезата за България като паднала в капана на евтин туризъм, просто не е вярна. Както българи, така и чужденци, започват да предпочитат 4- и 5-звездни хотели. Самите българи с времето развиват по-добра туристическа култура и започват да планират почивките си по-добре, да намират по-добри оферти и в крайна сметка успяват да договорят за себе си прилични цени дори за високите класове хотели.

Друга статистика, с която ни шокират последните седмици, се отнася до спада на туристите с цел екскурзия.

Capture2
Данните от НСИ отново противоречат на опитващите се да влеят паника в обществото пишман-коментатори и специални интереси, желаещи да изцоцат нещо като държавна помощ. Наистина, чужденците с цел почивка и екскурзия в България отбелязват определен спад, но той се компенсира и дори се надминава от ръста на чужденците, посещаващи държавата ни с цел гостуване, служебно и транзит. Имайки предвид, че България надали се е превърнала в някакъв огромен транспортен хъб последните години, ръстът може да се обясни донякъде с преминаващите през страната ни бежанци (макар и те да не са голям брой), но и с нарастващото желание на чужденци, закупили имоти у нас, да прекарат ваканцията си в тях, защото това би била най-изгодната опция (особено за руснаците).

Третата нихилистична истерия е, че българите вече сме ходили само навън, докато у нас се наводнило с нисък клас чужди туристи. Без изненади, това също не е вярно. Просто съотношение между пренощуващите у нас българи и чужденци въз основа на данните от НСИ, показва, че няма съществена промяна през последните 3 години (флуктуацията е сезонна).

Capture3

Трудно ми е да подмина и, вероятно, най-одумваният курорт в България – Банско и област Благоевград. Кой ли не дава щедро акъл как там да се развие туризмът, защото всичко било пропаднало, имало сезон от 1 месец, през останалата част на годината не ходел никой и т.н. Най-активни в мероприятието са партийните зелени, които надали са се занимавали някога с туризъм, но щедро дават акъл по фейсбук как да се строят влакове и пътища в планината вместо лифтове, как да се бутат и местят хотели, как да се броят мъхове и папрати с държавни пари и как за туристите трябва да има вечерен час (между 8 и 9), така че купонът да не събуди трипръстия кълвач през лятото и кафявата мечка през зимата. Ако направим всичко това, изведнъж Банско щял да се напълни с милионери-професори по природознание, които да дават по 10 000 евро, за да снимат уникални торни бръмбари и да си лягат с кокошките в 20:00, слушайки цвърченето на скакалците. Какъв кеф.

Но да се върнем към реалността.
Capture4

Подобно на ситуацията в България, туризмът в Благоевградско се ориентира все повече към високия клас хотели. Ръстът на пренощувалите в 4- и 5-звездните хотели през 2015 спрямо 2012 е впечатляващ – 40%. Има също и голям ръст в пренощувалите в 3-звездни хотели, макар те като бройка да остават значително по-малко от предпочитащите високия клас. Клиентите на най-ниските класове остават на сравнително стабилно ниво. С други думи, Благоевград също след възходяща тенденция по отношение на най-предпочитаните хотели и в никакъв случай не може да се говори за някакъв водовъртеж от нискобюджетни туристи.

Capture5

Също много интересна е и натовареността на хотелите през годината в Благоевград. Виждаме, че курортите в областта (основно Банско) далеч вече не са ограничени до един зимен сезон, а са се превърнали в целогодишни туристически дестинации (колкото и това да не се харесва на някои хора).

Както каза един приятел вчера, ако всички български сектори имаха „проблемите“ на туризма ни, отдавна да сме по-богати от Чехия. Въпреки грешките и кусурите, туризмът в България се развива сравнително много добре и е един от най-важните и устойчиви локомотиви на икономиката. И ако трябва да бъда честен, всичките инфраструктурни неразбории и кокошкарски игри да се прецака закона и да се построи нещо на някой си парцел, са далеч по-малка заплаха за туризма като цяло от (1) завистливият манталитет в много хора от типа „не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле“, (2) колосалният нихилизъм в българското общество, че съграденото от нас е все калпаво и недъгаво, (3) тенденцията нашите курорти да воюват един с друг през политиците и пишман-природозащитниците, вместо да се обединят и да се конкурират с чуждестранните дестинации и (4) далеч по-обединените и целеустремени туристически усилия на общество, държава и бизнес в съседни дестинации като Турция, Румъния и Хърватска.

P.S. Бас ловя, че ако бях написал късогледа и подлъгваща статия как туризмът ни се сринал и умирал спрямо данните само за юни, излезли днес, щях да имам тройно повече споделяния. Но да видим :-)

Leave a reply

  • 0
 
 

Колко либерален е либерализмът в САЩ?

Повече от 107 милиона американци са включени в някаква програма за осциални помощи. Добавете 46 милиона, които са в Медикеър (очаква се преминат 70 милиона през следващите 12 годин[...]

  • 0
 
 

Владимир Каролев – В защита на държавността

Преди известно време красиво пишещият журналист Петър Волгин публикува в OFFNews статия, пълна с фактологични грешки и неверни твърдения. Тъкмо мислих да коментирам статията на Вол[...]