Г-да и г-жи реформатори, опомнете се навреме

 
 
 

В България съществува само един човек, който е надзиравал превеждането на (пет) банки през процедура на несъстоятелност по текущия закон. Не сте чули за това? А чули ли сте, че освен за КТБ, гарантирани влогове са били изплащани още 5 пъти? Не? Причината е проста – докато е бил директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, този човек си е свършил работата перфектно. Той се казва Бисер Манолов, днес е в редиците на Реформаторския Блок и е потенциален кандидат за гуверньор на БНБ. Но за потрес на избирателите, гласували за РБ, някои политици от същия Реформаторски Блок се чудят дали да не оттеглят кандидатурата му в последния момент и да подкрепят предложение на друга партия.

Самоубийственият рефлекс на старите десни партии в България ми е втръснал до болка, а предполагам и не само на мен. Златните политически шансове, изпуснати заради игрички на дребно и комплекс „прецакай другарчето“, вече сигурно са трицифрено число. Днес, опасността РБ да направят пореден такъв грандиозен гаф, като по някаква причина си провалят шанса да се включат с безспорно кадърен човек в конкурса за гуверньор на БНБ, е повече от реална.

По време на предизборната кампания, Реформаторският Блок гордо заявяваше, че притежава дълга скамейка от експерти за всяка възможна длъжност в държавното управление. Говоренето на политиците от коалицията беше насочено именно срещу предолагаемо късата скамейка експерти на ГЕРБ. Самият Борисов на няколко пъти посочи, че комбинацията между електоралната сила на ГЕРБ и експертният потенциал на РБ вероятно ще сработи добре. Реформаторите не само обещаваха, но и убедиха много хора, че се явяват на избори с готови и подготвени кадри, чиито брой надвишава този на другите партии.

При процедура за избор на управител на БНБ, партиите не могат да излъчат хора само с визия, мерак и просто работили някъде около системата. Управителят на БНБ трябва да е човек, който познава отлично българската банкова система, участвал е поне на някакво равнище в нейното изграждане или реформиране и, разбира се, притежава необходимата независимост. Тоест, в тази процедура, партиите още по време на номинациите показват дали имат подготвени кадри на такова високо ниво или са хванати „по бели гащи“ и трябва да се присламчат към чужда кандидатура.

ГЕРБ и Патриотичният Фронт вече доказаха, че притежават достойни кандидати. Професор Вазов и Димитър Радев отговарят на експертните изисквания за потенциален гуверньор, макар да са с различен профил и съответно да имат своите различни предимства и недостатъци. Издигнатият на първо четене в РБ Бисер Манолов също притежава нужните качества и опит. Вероятно реформаторите могат да излъчат и други стойностни кандидатури, но вместо да утвърдят Манолов бързо и да го пуснат в надпреварата или да предложат негова сериозна алтернатива, те решиха… да си забъркат скандал дали да не го оттеглят и да подкрепят кандидата на ГЕРБ.

Ако това са случи, аз бих го нарекъл ритуално политическо самоубийство. Причините? Неизвестни. Резултатите? Предизвестени.

Г-да и г-жи реформатори, опомнете се навреме. Имате 24 часа.

Leave a reply

  • 0
 
 

Защо еколозите не забелязаха, че Ковачки спечели концесия за мед и злато в сърцето на Тракия?

Боян Рашев e един от водещите експерти по устойчиво развитие в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява[...]

  • 0
 
 

UBER умря! Да живее UBER!

Вчера получих следното съобщение във фейсбук: „Здравейте, днес взех такси от автогарата. Както изисква регулацията, взех първата кола от опашката на регулираното място. Беше мръсна[...]