Плевнелиев да следва закона без да кляка на популисти и другари-капиталисти

 
 
 

Ей, популизмът край няма. Президентът и той с намазани популистки ски се пусна днес – трябвало да се отворят досиетата КТБ. Ще цитирам мой приятел, че го е казал много точно „Само не ми е ясно какво точно означава „да се отворят досиетата в КТБ“. Това да не е консерва с боб, че да се отвори“.

Казусът с КТБ е много ясен, ако човек познава законите и банковата система, както и международните практики в подобни ситуации:
1. Поради масово теглене на депозити в резултат на паника, КТБ поисква от БНБ да бъде поставена под особен надзор и БНБ правилно го прави и назначава квестори.
2. Квесторите и наетите от тях консултанти трябва да оценят в законовия срок (максимум 6 месеца от деня на поставяне на банката под особен надзор) т.н. капиталова адекватност и да поканят всички сегашни акционери на КТБ (и малки, и големи) да увеличат капитала, за да се достигне до ниво на капиталова адекватност, което отговаря на регулативните стандарти.
3. Ако сегашните собственици на КТБ откажат, квесторите трябва да се опитат да намерят други частни инвеститори, които да рекапитализират банката и да я отворят.
4. Ако и такива инвеститори не се намерят, трябва да се следва закона и КТБ да мине през процедура на фалит. Влоговете до 100 000 евро трябва да бъдат изплатени в разумни срокове. Депозитите над 100 000 евро да бъдат изплатени (частично или изцяло) само ако след продажбата на активите на КТБ натрупаната сума позволява това.
5. Няма драма с пари на общини и държавни агенции и министерества в КТБ, защото за всеки лев такива пари депозиран в КТБ, има лев в ДЦК обезпечение.

Сега, разбирам, че разни другари и капиталисти от всички партии имат над 100 000 евро депозити в КТБ и са се обединили в лобирането си пред парламента и Президента, да им спасят „спестяванията“ с парите на всички данъкоплатци. Ама, поне Президентът, който има още дълъг мандат, да не им кляка.

Нямам нищо против да има нов закон с който да се направят публични собствениците на влоговете на всички офшорни фирми във всички банки в България. Само че преди да влезе в сила този закон, няколко милиарда лева ще се преместят от банковата система на България в други страни. Което ще доведе до оскъпяване на кредитите за всички в България. А ако Президентът и Парламента искат да направят нещо съществено по отношение на офшорните фирми, да предложат и гласуват нещо за което аз говоря от няколко години – всеки служител в публичната администрация да декларира всяка година дали той/тя и свързани лица и роднини до трето коляно имат фирми и сметки в чужбина (офшорни или не). Като в тази декларация да има изрично съгласие Българските държавни органи да имат право да проверяват за верността на тази декларация в чужбина без да има допълнително съгласие.

Декларирам, че:
1. Нямам и никога не съм имал сметка в КТБ.
2. Нямам и никога не съм вземал кредит от КТБ.
3. Нямам офшорна фирма.

Горните три декларации са валидни и за всички членове на моето семейство.

P.S. И наред с всички други мои недостатъци имам и един по особен – Не съм популист и никога няма да стана.

Leave a reply

  • 0
 
 

А ако премахнем.... пътните знаци и светофарите?

На входа на малкото градче Макинга в Холандия гордо стърчи табела „без пътни знаци“. Веднага човек си помисля, че вътре ще срещне автомобилен армагедон. Но няма и сто метра след то[...]

  • 0
 
 

Дайте да си опазим реално природните ценности – зарежете политиканските манипулации на левите “интелектуалци”

Не мога да се въздържа от коментар на една глупост, която се повтаря ли повтаря, като мантра на апелиращите към повече държава. Били сме опазарили природата, казват те. И лошият па[...]

  • 0
 
 

UBER умря! Да живее UBER!

Вчера получих следното съобщение във фейсбук: „Здравейте, днес взех такси от автогарата. Както изисква регулацията, взех първата кола от опашката на регулираното място. Беше мръсна[...]