KDaily: 10.10.2013. ДСБ и БСП в надпревара за „тъпотия на деня“, Азърбайджанският Президент и МВФ ги засенчиха

 
 
 

България

Днес в България се организира конкурс кой ще каже най-голяма тъпотия. Татяна Буруджиева откри мача мощно, като лансира идеята пияните пешеходци да се глобяват, без значение дали са предизвикали или не инцидент. Допълни с още по-екстравагантното предложение велосипед да се кара само там, където има алеи. Имайки предвид оскъдните алеи в София, да не говорим извън столицата, нормалният човек се замисля как ще си пренесе колелото от дома до алеята, като опциите варират от пикап през хеликоптер до десант с парашут и велосипед от товарен самолет. Доцент Буруджиева финишира своя пърформанс с екзотичното предложение пътниците в такситата да са задължени да се возят само на задната седалка. Предполагам ще се обмисли дали тя да е и бебешка.

Въпреки безспорното ударно начало на г-жа Буруджиева, иначе симпатичният лидер на ДСБ, Радан Кънев, направи опит да я бие. В интервю за 24 часа, Радан обясни, че ДСБ не били против плоския данък, ама да въведат необлагаем минимум, който да стимулирал потреблението. Необлагаемият минимум, както го предложиха ДСБ през май месец и бе копиран в програмата на РБ, освобождава от данък (и то чрез връщане) само хората на и под годишен доход от 12хМРЗ. А колко данък ще плати някой, ако получи 12хМРЗ + 1 лев – 1.20 лева или 408 лева (ако МРЗ е 340 лева, както се очертава да стане)? Както са го разписали, 408 лева, а какво са имали предвид – един Бог знае. Разбира се, всяко намаляване на данъчното бреме е полезно, но определено има далеч по-компетентни начини да се направи това и далеч по-вредни и високи данъци, които да се намаляват, без да си съсипем пропорционалния данък, който е от малкото напълно успешни реформи за тези 24 години. Буди любопитство фактът, че десни и леви икономисти обясняват на ДСБ от май месец до ден днешен (половин година), че така разписаният необлагаем минимум е впечатляващо некадърен, но насреща се вижда малко „прихващане“. Разбира се, Радан е юрист и от него не може да се очаква да бъде изкусен в икономиката, така че по-вероятните виновници за този абсурд са „икономистите“ на ДСБ като товарищ Бъчваров. Малко повече притеснения будят в мен думите на Радан, че не трябвало да се слагат етикети. Ами не, аз смятам, че трябва да се слагат етикети и трябва да е ясно както кое е ляво и дясно, така и кое е полезно и вредно.

Въпреки силното представяне на БСП и ДСБ в областта на глупостите днес, НЗОК с лекота спечели първото място. В България, НЗОК днес обяви официално, че до края на годината, болниците могат да разчитат на 65% от планираните преводи. В здравните среди това се знаеше от няколко седмици, а на мен, лично, ми го каза приятел от Видин, който сподели, че заплатата на майка му (лекар с две специалности) се намалява от 500 на около 350 лева. Не знам докога българският избирател ще търпи колосалната схема на продънената каца НЗОК, чрез която е възможно да се обогатяват фармацевтични компании, директори на болници и политици. Нали на всеки му е ясно, че няма как младите лекари да останат в България, когато ще работят за 500 лева и във всеки един момент при поредния хаос в НЗОК заплатата им ще падне на МРЗ?

По света

И по света днес имаше зрелищни изцепки. Централната избирателна комисия в Азърбайджан се объркала и пуснала резултатите от президентските избори 24 часа преди да започне гласуването на специализираната, спонсорирана от правителството, мобилна апликация. Президентът Алиев, който наследи властта от баща си, и бе обвинен предварително в организирането на нагласени избори, пък след провеждането на реалното гласуване взе та би предварително оповестените данни с още 10% отгоре J Нашият Костинброд е направо детска забавачка.

МВФ не спират да удивляват света с колко социализъм могат да предложат. Наскоро пуснали абсурдно предложение да се спасят банките и фалиралите държави със световна конфискация на 10% от всички депозити (или нещо такова, толкова е абсурдно, че чак ме е страх да го прочета в оригинал). Аз пък предлагам да се въведe еднократен данък „тъпотия“ от 80% върху годишните заплати на всички в МВФ. Тези заплати, които всички, плащащи данъци в света, плащаме, са толкова високи, че даже и с 20% от заплатите си, пак ще живеят охолно.

Leave a reply

  • 0
 
 

КаролевDaily: 24.09.2013. Далавера с Федералния Резерв за 600 млн. долара в 2 милисекунди

България Синдикатите се стягат да защитават български пощи от хипотетична приватизация. Дали ще защитават държавната собственост от възвисени патриотични чувства или по-скоро ще з[...]