КаролевDaily: 18.09.2013. Къде лъжат повече, във Vip Brother или FED?

 
 
 

България

Сутринта почнахме с летящ старт крамолите за вота на недоверие. Отново много шум за нищо. Вотът няма как да мине и на всеки му е ясно, че този кабинет с вот на недоверие няма да падне. Ще има, обаче, негативни ефекти върху ясната формулировка на критиката от страна на протестиращите, тъй като тя ще бъде, за добро или лошо, засенчена от парламентарната реторика на ГЕРБ. За ГЕРБ пък ще бъде изключително трудно да формулират ясна разграничителна линия между своя кабинет (като предполагаемо добър) и този на Орешарски (предполагаемо лош), тъй като засега по водени политики почти не се различават – бюджетните дефицити продължават, в образование и здравеопазване реформи няма, в пенсионното осигуряване е 1 напред, 2 назад. Възможно е и вотът да забави някои смислени реформи на кабинета, въпреки че е и възможно забавянето на някои безсмислени да обърне везните. Общо взето, пак пасти и торти вместо хляб.

Ангел Рашков после хвърли бомба с обвинението, че Найден Зеленогорски е купувал ромски гласове, за да спечели кметския мандат през 1999, споменавайки го след 20-минутна тирада, че всички партии били купували. Комично се оказа, обаче, че именно Зеленогорски през 1999 е с по-малкото гласове в ромските махали.

Излязоха също няколко интересни международни класации с участието на България. Фондация Фрейзър обобщи доклада си за 2011 година, в който България продължава да е в застой по отношение на икономическата си свобода, нареждайки се на 49-то място. Този застой започва през 2007 година, след 17-годишен период на бързо повишаване. Световният икономически форум изведе класацията си за конкурентноспособност на икономиките, където се представяме далеч по-добре. Мястото ни за периода 2013-2014 е 57-мо, чувствително подобрение спрямо 62-ро и 74-то, заемани през предходните два периода. За съжаление, основният двигател на подобрението остава макроикономическата ни стабилност, докато по отношение на институции, пазарна ефективност и иновации оставаме твърдо в Третия Свят. Както вече знаем от горчив опит, макроикономическата стабилност е необходимо, но не и достатъчно условие за растеж, така че без реформи във важните сектори като образование, здравеопазване, администрация и правораздаване, нищо съществено няма да се промени. Логично, в същия доклад е посочено, че най-проблемният фактор за предприемачите е корупцията, следвана от достъп до финансиране, неефективната бюрокрация и политическата нестабилност.

По света

Денят бе доминиран тотално от решението на ФЕД. Федералният Резерв остави лихвените равнища непроменени на равнища от 0.25%. Освен това, очакваното забавяне в равнищата на изкупуване на ценни книжа като част от третата серия количествени улеснения на стойност от 85 милиарда месечно, също не се състоя. Голяма част от анализаторите очакваха последното да бъде намалено с някъде между 5 и 15 милиарда. Като причина за поддържането на акомодативната монетарна политика, Бен Бернанке посочи ниските нива на инфлация, които остават под целта на централната банка от 2% на годишна база, както и влошеното равнище на участие в пазара на труда.  По време на пресконференцията, председателят на Федералния Резерв на няколко пъти отбеляза, че ако фискалната политика на САЩ беше по-различна, безработицата в страната щеше да е значително по-ниска, а ръстът на БВП с около процент по-висок. Бернанке също посочи, че при нова неразбория около тавана на дълга, възможността на Федералният Резерв да омекоти евентуалните отрицателни ефекти върху икономиката би била силно ограничена. Като цяло, на днешната пресконференция Бернанке звучеше значително по-умерен, отколкото по време на предишната през Юни. Това важи и за останалите представители на FOMC, които понижиха своите прогнози за ръста на икономиката през 2013 година от 2.3%-2.6% на 2.0%-2.3%. Като пазарен отзвук от днешното решение на Федралния Резерв, американският долар отбеляза значителен спад, доходността по 10 годишните ценни книжа на САЩ спадна до 1.7%, златото и ценните метали се покачиха с по няколко процентни пункта, а акциите отбелязаха нови исторически върхове.

Общо взето, ситуацията е в очакване на Годо.

 

Leave a reply

  • 0
 
 

KDaily: 10.10.2013. ДСБ и БСП в надпревара за „тъпотия на деня“, Азърбайджанският Президент и МВФ ги засенчиха

България Днес в България се организира конкурс кой ще каже най-голяма тъпотия. Татяна Буруджиева откри мача мощно, като лансира идеята пияните пешеходци да се глобяват, без значен[...]

  • 0
 
 

КаролевDaily: 28.09.2013. Италия ни победи на волейбол, Берлускони им бутна кабинета

България Загубихме от италианците на волейбол. Някога Чърчил е казал „Успехът е да преминаваш от провал към провал без загуба на ентусиазъм“. Нашите момчета за пореден път показах[...]