KarolevDaily: 22.09.2013. Женско политическо парти и какво се случи в Германия?

 
 
 

България

Меглена Кунева е преизбрана на националното събрание на ДБГ. Ще създаде малко работа на ПР отделите в другите партии, тъй като ще трябва да измислят нов пропаганден лозунг из интернет форумите. Досегашният „тази нали е в оставка, какво дава акъл“ няма да работи. Впечатление ми направи, че на събранието им е станал някакъв голям спор. Половината структури се запънали и областните координатори да се избират от местните членове. За млада и малка партия с шепа членове, такава пълна изборност на всичко от членовете е поднасянето й на тепсия на някой конкурент с повече пари и по-голяма членска маса. В изборни райони, където на събрание се събират по 10 човека, всяка конкурентна партия може да прати няколко души „къртици“ и да си избере неин апаратчик за областен координатор. Странна идея, подкрепена от доста опитни политици в ДБГ, разделяща националното им събрание. Определено повдига веждата на разумните наблюдатели за мотивите им.

По света

Меркел прегази всички на изборите в Германия с втората най-висока изборна победа след реунификацията на Кол и първият случай на една партия с мнозинство от 50 години насам, докато днес Оланд е с най-ниския си рейтинг, а немските социалисти са с втория си най-нисък резултат в историята. Лявата вълна удави левите партии. За съжаление, десните партии залагат повече на популизма и умелият PR, отколкото на образованието и просвещаването на хората защо лявото не работи, за да побеждават. Дори самата Меркел раздаде щедри социалистически обещания в предизборната си кампания. Въпреки че фискално Германия е една от 3 или 4 държави в ЕС, които реално са намалили преразпределението през държавата от 2008 насам (т.е. мерките за икономии не са само по телевизора) и в много сфери определено е либерална държава (например, върховенство на закона, защита на частната собственост или директна намеса на държавата в икономиката – там почти няма държавни фирми, а малкото останали скоро ще се приватизират), социалната й система е гротексно раздута. Разбира се, както и останалите западни политици, немските такива гледат на социалната система като инструмент за законно купуване на гласове. Но това дава изключително лоши стимули, тъй като изолира огромни маси граждани от трудовия пазар, дестимулира останалите да се трудят и предприемат бизнес начинания. Тези вредни ефекти на прекалено регулирания трудов пазар и раздута социална система се виждат ясно при разглеждането на исторически данни дори при култури като скандинавската и немската, където трудовите навици са с изключително дълбоки исторически корени.

Също толкова сигурно е и че без всеобхватно възраждане на образованието с добри практики и оттегляне на политическата намеса в тази сфера, масово избирателите в Европа ще продължават да гласуват за който по-добре им изманипулира емоциите, а не за който предлага по-смислени икономически реформи (т.е. реформите в духа на класическия либерализъм, върху който почива икономическият стълб на дясното). Без такива реформи, политиците ще продължат да получават одобрението на избирателите, когато купуват гласовете им през социалните системи и внасят регулации в икономиката, които ужким защитават бедните, но зад паравана създават олигарси.

Говорейки за изборите в Германия, важно е и да разсеем заблудите, че AfD са дупликация на АТАКА в България. Въпреки че определено AfD имат популистка реторика относно ефектите на еврото за Германия, в тяхната платформа се четат много десни и класически либерални принципи като това да има свободно влизане и излизане в еврозоната, да няма спасителни пакети за фалирали държави с пари на данъкоплатеца и цялата отговорност за инвестиции, включително и бремето на спасителните операции, да се поеме доброволно от частни финансови институции.

В САЩ пък Бил Клинтън подкрепи номинацията на Йелън за шеф на ФЕД. Нищо чудно, явен знак, че тя е фаворитът и на Обама. Така че там промени в монетарната политика най-вероятно няма да има. За съжаление, имайки предвид каква криза ни сготвиха Клинтън и Грийнспан през 2008, вероятността Обама, Бернанке и Йелън да забъркат подобна отвара също се повишава.

 

Leave a reply

  • 0
 
 

КаролевDaily: 28.09.2013. Италия ни победи на волейбол, Берлускони им бутна кабинета

България Загубихме от италианците на волейбол. Някога Чърчил е казал „Успехът е да преминаваш от провал към провал без загуба на ентусиазъм“. Нашите момчета за пореден път показах[...]

  • 0
 
 

КаролевDaily: 04.10.2013. Не е луд показващият среден пръст, а вкаралите го в НС

България Днес, депутатът от АТАКА Десислав Чуколов изрази зрелищна арогантност и безочие като публично показа среден пръст на протестиращи пред парламента граждани. Но не е луд то[...]