КаролевDaily: 09.10.2013. Федералният Резерв вече официално в параграф 22

 
 
 

България

В България продължава вече втори ден хаосът около гласуването на Конституционния Съд, с което той отказа да разгледа по същество казуса Пеевски и последният продължи мандата си на народен представител. Безпрецедентно, доколкото аз си спомням, член на Конституционния Съд, Румен Ненков, обяви, че КС не е независим и се поддава на политически натиск. Дали това има нещо общо с факта, че синът на конституционният съдия е депутат от ГЕРБ, а съпругата му е назначена от ГЕРБ за заместник-кмет на София, можем само да гадаем. Все по-очевидна става и неподготвеността на нашата държава да се справи дори с относително малък брой бежанци, което повдига въпроса доколко ефективни са съответните ни специализирани институции и защо изобщо харчим пари да ги поддържаме.

По света

Федералният Резерв разкри докладите от своите срещи, от които личи, че през последния месец е имало сериозни настроения да се намали темпът на закупуване на активи от централната банка. Въпреки това, голямото НО тук е, че тези срещи са били преди частичното блокиране на американското правителство и вече сериозната заплаха от удряне на дълговия таван. Имайки предвид продължаващия импас, както и почти сигурното избиране на Йелън за следващ председател, по-скоро си мисля, че надали ще видим такова намаляване на темпото тази година. Отчитайки пък реториката на ФЕД засега, можем да заключим със съществена степен на сигурност, че когато и да започне намаляването на стимулите, то ще е изключително плавно и ще продължи много дълго.

Разбира се, дифолт на САЩ е почти невъзможен, но притеснения буди фактът, че МВФ упорито и особено усърдно през последните дни обяснява навсякъде колко малко вероятно е това. Ако има едно нещо, в което МВФ са най-добрите в света, то, определено, е публикуването на прогнози, които никога не се сбъдват.

По-интересното е, че при подробен прочит на доклада на ФЕД, се забелязва как самите председатели не само осъзнават, но и започват официално да признават един параграф 22, в който са изпаднали. При всяко обявяване на перспективи и решителност за намаляване на темпото на закупуване на активи, финансовите пазари ще реагират остро, което от своя страна ще има силно негативен ефект върху фиска на САЩ и американските индекси, което пък от своя страна ще забави възстановяването на американската икономика, което пък от своя страна ще направи намаляването на темповете на закупуване невъзможно. В тази насока действа и политическата неразбория в САЩ, която допълнително забавя растежа на икономиката. От друга страна, става все по-ясно колко пристрастена е станала американската икономика и особено финансовите пазари към стимулите на централната банка и с всеки изминал ден, отлагането на намаляването на стимулите засилва риска от сериозна паника при прилагането му.

Leave a reply