КаролевDaily: 01.10.2013: Изслушването на едрия бизнес е нужно, но недостатъчно

 
 
 

България

Особена публичност придоби филма на BBC за алкохолния туризъм на българското черноморие. Въпреки че този вид туризъм не ми е сред любимите и че Слънчев Бряг и други черноморски курорти са ужасно презастроени, винаги трябва да внимаваме какви биха били икономическите резултати от евентуален натиск върху политиците да променят нещо. Парти-туризмът, както е коректното наименование, е изключително доходоносен сектор, в който няма нищо присъщо лошо. Един от най-големите курорти в света, Ибиса, развива именно такъв тип туризъм. В България съществува отколешен проблем, че частният сектор развива парти туризъм на Черноморието, масов туризъм в планините и спа туризъм около планините, докато политиците и много избиратели упражняват натиск това да се промени към тотално различни концепции, вариращи от исторически до религиозен туризъм. Туризмът не е някакъв по-различен икономически сектор и единственото нещо, което политиците трябва да правят е да се грижат за неговата устойчивост, като калкулират и възмедяват негативни външни ефекти от функционирането на частния сектор, защитават частната собственост и се стремят да управляват ефективно публичната, като в най-добрия случай я приватизират или управляват съвместно с частния сектор, за да се избегнат проблеми като tragedy of the commons или до болка познатия ни принципал-агент проблем. Не е работа на политиците да определят в какъв вид туризъм да си влагат средствата инвеститорите. Това е все едно политиците да определят дали Епъл да произведе нов модел таблет или макбук. Ще добавя също, че и филмът на BBC ми изглежда доста тенденциозен, както твърдят и много англичани, посетили Слънчев Бряг в tripadvisor.

Изслушването на представители на едрия бизнес от парламента, предложено от Меглена Кунева, привлече също доста внимание днес. Безспорно, това е утвърдена световна и европейска практика, при която представители на обществото упражняват някакъв контрол върху представители на бизнеса. Изслушванията насочват много светлина към конкретния акционер или изпълнителен директор на голяма корпорация. Подобрява се прозрачността, тъй като избирателите не четат просто анонимни документи и становища от държавни агенции от проверки, а виждат на живо как техните представители разпитват (звучи грубо, но тези изслушвания са, де факто, разпити) представители на едрия бизнес.

Предложението е във връзка с безбройните обвинения срещу едри бизнесмени в България, че са олигарси. Разбира се, то не може да бъде основна мярка за борбата срещу този феномен. И причините са прости: борбата срещу самата личност на олигарх е безплодна. Олигарсите са бизнесмени, които са забогатели поради политически чадър или услуги. Така че проблемът с олигархията е, че чрез политическата власт  се преразпределят ресурси и се ограничава конкуренцията.

Единственото безотказно лекарство срещу олигархията е да се ограничи политическата власт за разпореждане с публични средства. Колкото повече се намалява преразпределението през държавата, собствеността, с която се разпореждат политиците и възможностите им да ограничават конкуренцията, толкова по-малко инструменти ще имат те да разпъват чадъри и насочват ресурси към избрани бизнесмени, превръщайки ги в олигарси. Разбира се, проблемът с това е, че е в противоречие с така обичаната от много хора „социална държава“, тоест е политически непопулярно. И тук стигаме до извода на Георги Ганев, че, всъщност, бедните и олигарсите са в коалиция (и двете групи искат много власт в ръцете на политиците), а средната класа е смачкана, без достатъчно силен глас, или просто объркана с дезинформация.

По света

Крамолите между демократи и републиканци блокираха частично американското правителство. И двете партии не искат да отстъпят засега нито педя от своите позиции. Голяма част от републиканците, под силно влияние на Чаеното Парти, искат да променят значително предложенията на Обама за здравна реформа, докато демократите искат да направят всичко възможно държавната намеса в здравния сектор да се увеличи неимоверно. Блокирането на правителството не е голяма трагедия, но трудно би довело до трайни и устойчиви реформи в правилната класически-либерална посока. По-добре за всички е проблемът да се разреши с някакъв компромис, а надеждите на дясното да са в растящото влияние на Чаеното Парти и либертарианците в Републиканската партия. Който иска да се запознае по-детайлно с възможните решения на проблема, да прочете някои от коментарите и анализите на най-добрия детски неврохирург в света, Бен Карсън.

Днес имаше няколко важни икономически данни. Немската безработица се повиши леко, което беше неочаквано. Производственият индекс ISM излезе с малко по-добри резултати от очакваното, което е добър знак за американската индустрия. Златото отбеляза сериозен спад, а новините за критични проблеми в златодобивните компании вече ни достигат ежедневно, като днес излезе тематичен и тясно профилиран анализ на Citi. В сектора се наблюдава повсеместно намаляване на капиталовите инвестиции и замразяване на нови проекти, тъй като цена от около 1200 долара е близко до границата, при която новите проекти не само ще са безсмислени, но и текущият добив от вече разработени проекти ще се окаже непечеливш.

Leave a reply

  • 0
 
 

KDaily: 10.10.2013. ДСБ и БСП в надпревара за „тъпотия на деня“, Азърбайджанският Президент и МВФ ги засенчиха

България Днес в България се организира конкурс кой ще каже най-голяма тъпотия. Татяна Буруджиева откри мача мощно, като лансира идеята пияните пешеходци да се глобяват, без значен[...]

  • 0
 
 

КаролевDaily: 17.09.2013. Горящата медийна свобода

България Поредният запален автомобил на журналист ни напомни за пореден път състоянието на медийната свобода в България. Безспорен факт е, че нещата се влошават, но, също така, бе[...]