КаролевDaily: 03.10.2013. Реформаторите, защо се простреляхте така в крака?

 
 
 

България

Днес голямата новина трябваше да е обявяването на икономическата политика на Реформаторския Блок. Но не би. По няколко причини. Първо, явно не всички медии изявяват достатъчен интерес към това събитие, като за мотивите им можем само да гадаем. Второ, самите реформатори не си организираха PR-а кадърно – нямаше live stream (аз, лично, бях много надъхан да ги гледам), сред говорителите имаше доста клиширани лица от ДСБ, а и като че ли предварителното обявяване в социалните мрежи беше хилаво (поне едно събитие да бяха направили с малко фейсбук промоция). От самата икономическа програма се затвърждават същите изводи. Ясно личи, че реформаторите, все още, не са наясно кои избиратели са им целевата група. Левашкото включване на абсурдното предложение на ДСБ за необлагаем минимум само за хора под МРЗ веднага ерозира профила им на „десни“, като настройва либералните икономисти и think-tank-ове в България срещу тях и повдига вежди измежду десните хора в средната класа. Е, синдикатите и соц. професорите може да й се зарадват, но те не бяха ли в другия лагер? В програмата им четем някои ефективни мерки по отношение на трудовия пазар, регулаторната среда и пенсионното осигуряване, но и доста дребнотемие. Реформаторският Блок има сериозен експертен потенциал и доста либертарианци (особено сред Движение България на гражданите и Синьо Единство), но явно и доста закостенели политици със странна идеология, някаква мешавица между ляво и дясно.

Водещата тема на деня пък стана отмяната на пушенето в заведенията, готвена от БСП. Вече в класически стил, БСП прилагат дясна мярка и правят пълен завой от идеологията на предизборните си обещания.

По света

Относително тих и спокоен ден по света. В САЩ импасът между републиканци и демократи продължава и бяха публикувани както положителни, така и отрицателни данни за трудовия пазар и производството. В Европа еврокомисарят по енергетиката заплаши да отвори антитръстово произвоство срещу Газпром за злоупотреба с господстващо положение в страни от Централна и Източна Европа. Европа става все по-агресивна в енергийните си отношения с Русия, тъй като Норвегия вече стана лидер в доставките на природен газ в ЕС, а шистовата революция в САЩ със сигурност ще преориентира огромни количества газ и петрол от Близкия Изток към Европа (тъй като американците ще се превърнат в износители, но най-вероятно предимно към Япония и други страни от Далечния Изток).

Leave a reply

  • 0
 
 

КаролевDaily: 24.09.2013. Далавера с Федералния Резерв за 600 млн. долара в 2 милисекунди

България Синдикатите се стягат да защитават български пощи от хипотетична приватизация. Дали ще защитават държавната собственост от възвисени патриотични чувства или по-скоро ще з[...]