Депутатът Ерменков – излъга или призна в ефир за престъпление?

 
 
 

Таско Ерменков е един от българските депутати, които много се стараят да оправдаят убеждението на много от избирателите, че „всички депутати са маскари“. Изглеждащият иначе като простодушен учител от прогимназията депутат от БСП е редовно на партийната амбразура да разправя небивалици за българската енергетика. Като почнем от фантастични печалби от определени енергийни проекти, та свършим до онези лошите колонизатори и частни ЕРП-та, дето са виновни за всичко (нищо, че в тях остава има-няма един процент от сметката ни за ток).

Но докато този популизъм е донякъде нормален за политици от партии, които разчитат да привличат електорат от неособено високо-образованите и интелигентни среди, Ерменков миналата седмица в предаването „Лице в лице“ направи нещо много по-страшно – намекна за шокиращо престъпление и дори се опита да го прехвърли на частно дружество, което няма нищо общо със схемата.

Депутатът от БСП започна с лъжата, че в момента върви процедура за отнемане на лицензи на ЕРП-тата. Такава процедура нито съществува в момента, нито е съществувала някога. По-предишното правителство започна процедура срещу доставчиците на ток, тъй като те започнаха да прихващат суми, поради практическата неплатежоспособност на НЕК и невъзможността му да си плати дълговете към тях. Процедурата е неиздържана и ще се разпадне, но това е друг въпрос.

След това, Ерменков разкрива „бомбастично“, че процедурата може и да завърши с отнемане на лиценз на ЕРП-та (а тя изобщо не е срещу тях), защото съществувала невъведена в експлоатация електроцентрала, която „не съществувала на картата“ и от която ЕРП-то незаконно купувало ток 9 месеца.

Тук повечето хора може да се подведат по думите на невинно премигващия депутат, но тези, които разбират поне малко от енергетика, веднага ще се ударят по челото – истината е, че не съществува какъвто и да било сценарий, при който ЕРП  да купува ток от законна или незаконна електроцентрала. ЕРП-то поддържа мрежа и няма никакъв досег с търговията на ток, а организацията, която купува е НЕК.

Тук вече се разкриват няколко съвсем реални сценария:

Първият е, че НЕК е купувал от незаконна централа и Ерменков се опитва да прехвърли (нескопосано) отговорността върху някое от енергоразпределителните дружества. Въпросът е политическото управление не е ли забелязало, че някой назначен от него в НЕК прави това и защо е спало? Или ако е забелязал, защо и срещу какво си е мълчал?

Вторият сценарий е, че някой от търговците на ток на свободния пазар е купувал от такава централа. Тези търговци са многобройни и различни от доставчиците на електроенергия за бита. Въпросът е никой ли не е забелязал, че частна централа работи незаконно и продава ток на частен търговец, който си го продава някъде си на свободния пазар? Или ако е забелязал, защо и срещу какво си е мълчал?

Третият сценарий е, че Таско Ерменков е съшил цялата история върху купища истини и полуистини, които нямат почти нищо общо с разказаното от него. Въпросът тук е докога политиците ще си градят рейтинг върху българската енергетика, лъжейки хората, че проблемът е в едни под един процент от сметката за ток, която отива в енергоразпределители и доставчици за бита сумарно, докато с останалите 99% от парите ни за ток се вършат пълни безчинства на тъмно, под сянка на разпънат властови чадър?

Ако някой от първите два сценария е верен, г-н Ерменков трябва да проведе сериозен разговор с главния прокурор. Ако пък третият е верен, то моралното нещо ще е да напусне парламента или поне да се извини на милионите зрители, които излъга в национален ефир.

Leave a reply

  • 0
 
 

Кой създава кризите 4: Голямата Рецесия

Това е четвъртата и последна част от поредицата „Кой създава кризите“. В предходните три статии видяхме, че държавата в различните й разновидности (изпълнителна, законодателна и па[...]