Депутатът Ерменков – излъга или призна в ефир за престъпление?

 
 
 

Таско Ерменков е един от българските депутати, които много се стараят да оправдаят убеждението на много от избирателите, че „всички депутати са маскари“. Изглеждащият иначе като простодушен учител от прогимназията депутат от БСП е редовно на партийната амбразура да разправя небивалици за българската енергетика. Като почнем от фантастични печалби от определени енергийни проекти, та свършим до онези лошите колонизатори и частни ЕРП-та, дето са виновни за всичко (нищо, че в тях остава има-няма един процент от сметката ни за ток).

Но докато този популизъм е донякъде нормален за политици от партии, които разчитат да привличат електорат от неособено високо-образованите и интелигентни среди, Ерменков миналата седмица в предаването „Лице в лице“ направи нещо много по-страшно – намекна за шокиращо престъпление и дори се опита да го прехвърли на частно дружество, което няма нищо общо със схемата.

Депутатът от БСП започна с лъжата, че в момента върви процедура за отнемане на лицензи на ЕРП-тата. Такава процедура нито съществува в момента, нито е съществувала някога. По-предишното правителство започна процедура срещу доставчиците на ток, тъй като те започнаха да прихващат суми, поради практическата неплатежоспособност на НЕК и невъзможността му да си плати дълговете към тях. Процедурата е неиздържана и ще се разпадне, но това е друг въпрос.

След това, Ерменков разкрива „бомбастично“, че процедурата може и да завърши с отнемане на лиценз на ЕРП-та (а тя изобщо не е срещу тях), защото съществувала невъведена в експлоатация електроцентрала, която „не съществувала на картата“ и от която ЕРП-то незаконно купувало ток 9 месеца.

Тук повечето хора може да се подведат по думите на невинно премигващия депутат, но тези, които разбират поне малко от енергетика, веднага ще се ударят по челото – истината е, че не съществува какъвто и да било сценарий, при който ЕРП  да купува ток от законна или незаконна електроцентрала. ЕРП-то поддържа мрежа и няма никакъв досег с търговията на ток, а организацията, която купува е НЕК.

Тук вече се разкриват няколко съвсем реални сценария:

Първият е, че НЕК е купувал от незаконна централа и Ерменков се опитва да прехвърли (нескопосано) отговорността върху някое от енергоразпределителните дружества. Въпросът е политическото управление не е ли забелязало, че някой назначен от него в НЕК прави това и защо е спало? Или ако е забелязал, защо и срещу какво си е мълчал?

Вторият сценарий е, че някой от търговците на ток на свободния пазар е купувал от такава централа. Тези търговци са многобройни и различни от доставчиците на електроенергия за бита. Въпросът е никой ли не е забелязал, че частна централа работи незаконно и продава ток на частен търговец, който си го продава някъде си на свободния пазар? Или ако е забелязал, защо и срещу какво си е мълчал?

Третият сценарий е, че Таско Ерменков е съшил цялата история върху купища истини и полуистини, които нямат почти нищо общо с разказаното от него. Въпросът тук е докога политиците ще си градят рейтинг върху българската енергетика, лъжейки хората, че проблемът е в едни под един процент от сметката за ток, която отива в енергоразпределители и доставчици за бита сумарно, докато с останалите 99% от парите ни за ток се вършат пълни безчинства на тъмно, под сянка на разпънат властови чадър?

Ако някой от първите два сценария е верен, г-н Ерменков трябва да проведе сериозен разговор с главния прокурор. Ако пък третият е верен, то моралното нещо ще е да напусне парламента или поне да се извини на милионите зрители, които излъга в национален ефир.

Leave a reply

  • 0
 
 

Дайте да си опазим реално природните ценности – зарежете политиканските манипулации на левите “интелектуалци”

Не мога да се въздържа от коментар на една глупост, която се повтаря ли повтаря, като мантра на апелиращите към повече държава. Били сме опазарили природата, казват те. И лошият па[...]

  • 0
 
 

Предизборен слон в небанков финансов магазин

Идват избори и политиците от няколко месеца отново включиха на максимална предавка използването на повечето властови механизми за предизборни цели. Законодателството не прави изклю[...]