Защо във „Визия за България“ няма нито дума за строителството на пътища?

 
 
 

Според румънския съвет по конкуренцията, българските магистрали са съмнително ЕВТИНИ

Преди месец Елена Йончева рязко промени позицията си към българските строителни фирми и заяви, че те са професионални и могат да строят пътища с високо качества, ако политиците не искали рушвети от 40%.

Острият завой в тезите на Йончева вероятно е донякъде мотивиран от покачващите се проценти в социологията за листата на БСП и все по-голямата вероятност в обозримо бъдеще партията-майка да поеме изпълнителната власт. И тогава ще е доста неприятно да възлага държавни поръчки на строители, които е оплювала като корумпирани и некомпетентни в предизборната кампания?

Българските пътища – съмнително най-евтини в Европа, но не и най-некачествени

Все пак, Йончева е донякъде права. Както посочих в друга моя публикация, България строи най-евтините магистрали в Европа (2 пъти по-евтини от Румъния, 3 пъти по-евтини от Гърция и Германия, 4 пъти по-евтини от Словакия), които, обаче, не са с най-ниско качество (по този показател ни бият румънците и сме близки до Чехия и Словакия). Тоест, съотношението цена/качество на пътищата в нас е относително добро – а това означава, че българските строители се справят също относително добре със задачите по строителство с оглед на изключително ниското финансиране за европейските мащаби.

Огромната цена на строителство на пътища в Румъния и катастрофално ниското им качество е мотивирало румънският конкурентен орган да анализира сектора като се обърне към България за бенчмарк в свой пространен анализ. На следващата графика е изложено сравнението на румънския Съвет по конкуренцията между изградените български и румънски магистрали към 2013 г.

123

Както виждате, медианната цена в тази извадка е 5.6 милиона евро на километър, като само една българска магистрала я надвишава – автомагистрала „Люлин“. Всички останали 6 магистрали са под медианната цена, а три от тях (3 от лотовете на Тракия) попадат в групата на най-високото отклонение и могат да се характеризират като съмнително евтини. Първият лот на магистрала Хемус (София-Яна), магистрала Струма и магистрала Марица са по-близки до медианната цена.

Тук се вижда прекрасно как за българската реалност цената несъмнено определя и качеството. Евтиното строителство на Тракия доведе до нагъване практически на следващата година след въвеждането в експлоатация, докато Хемус, Струма и Люлин са с далеч по-високо качество и дават много по-малко дефекти.

Включването на чешки и полски магистрали в извадката на Съвета по конкуренцията вдига медианната цена на километър до 6.4 милиона евро/км като магистралите Хемус и Марица също попадат в групата на съмнително евтиното статистическо отклонение. От леко по-скъпа от нормалното, Люлин вече попада в групата на магистралите с нормална цена. На върха по скъпотия се нареждат полски и чешки магистрали, които въпреки шокиращите цени от 12-13 милиона евро/км.

1234

Пътувалите по тези чешки и полски аутобани със сигурност ще си спомнят множеството виадукти и мостове, прекрасното качество на асфалта и шумоизолиращите стени отстрани, но пък и въпросът дали те наистина струват 3 пъти повече на километър от българската магистрала Струма също не е с ясен отговор… Далеч по-ясен е отговорът дали е реална цената на някои румънски магистрали, струващи колкото чешките и полски лотове, но изглеждащи като пъртини, прокарани от стада диви прасета по карпатските чукари.

Каква е „Визията“ на БСП за онези 40%?

Макар Елена Йончева да звучи доста отрезвено в коментарите си за качеството на българското строителство, щуротията за 40% рушвети от строителството на магистрали продължава да е все така паразитна в нейното говорене. Че от строителство се краде навсякъде по света е пределно ясно за всеки, но защо 40% рушвет от изграждането на магистрала е абсолютно невъзможно в България ще обсъдим в следващата публикация.

Сега, обаче, ще задам най-логичния въпрос – ако БСП са уверени, че ГЕРБ рекетират българските строители за 40% от стойността на магистралите, защо те не са написали нито един ред за реформи в сектор строителство в своята „Визия за България“?

Думата „магистрала“ се среща в документа на 4 места, като всички са за ускорено изграждане и доизграждане на съответните обекти. Думата „строителство“ пък фигурира само на 2 места, които даже нямат общо с пътища и магистрали. Тоест, визията на БСП за управлението на България в сектор строителство е всичко да си продължи постарому, просто да се сменят хората. Българският избирател наистина ли може да бъде убеден от Елена Йончева, че ако системата на строителството предразполага 40% от парите за магистрали да се крадат, то за да се спре всичко това трябва само и единствено министрите и чиновниците на ГЕРБ да се сменят с такива на БСП?

Тезата, че една предразположена към корупция система ще се оправи само чрез смяна на политиците е една от най-наглите лъжи в политиката. По този повод има един прекрасен цитат на Толстой:

От всички опитани методи за назначаване на властници като свещено право, избори, наследство, парламенти, събрания и сенати – всички са били доказано неефективни. Всеки знае, че нито един от тези метод не е успял да изпълни целта си да повери властта само на некорумпирани хора или да предпази властта от злоупотреба. Всеки знае, че хората с власт – без значение дали това са императори, министри, губернатори, или полицаи – са винаги, само и единствено поради притежанието на власт, по-склонни да бъдат деморализирани, т.е. да подчинят обществения интерес на своите собствени цели в сравнение с хората, които не притежават власт. Всъщност, няма и как да бъде иначе.

Следователно, предложението на БСП, че тези уж 40% рушвети няма да бъдат давани повече, ако дойдат те на власт, се опровергава от цялата пет-хиляди годишна история на човешката държава. Ако социалистите са искрени в намеренията си да намалят корупцията в строителството, то нека излязат с предложения за реформи в системата.

Стани – за да седна, не е такова.

Consiliul Concurentei (2013) INVESTIGAŢIA SECTORIALĂ pe PIAŢA LUCRĂRILOR de CONSTRUCŢII de DRUMURI și AUTOSTRĂZI. http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket8/id8693/raport.pdf

 

Leave a reply

  • 0
 
 

Българска банка за развитие може да е ключов играч в спасяването на водната реформа

България е във водна криза. Не защото вода няма – напротив, вода газим, но жадни ходим. В криза сме, защото ВиК мрежата в почти цялата страна се разпада и водата се излива в земята[...]

  • 0
 
 

Колко либерален е либерализмът в САЩ?

Повече от 107 милиона американци са включени в някаква програма за осциални помощи. Добавете 46 милиона, които са в Медикеър (очаква се преминат 70 милиона през следващите 12 годин[...]