Електоралната шизофрения на мъдрия избирател и още по-мъдрия народ

 
 
 

Дясната фондация Конрад Аденауер е поръчала социологическо изследване за актуалните обществени нагласи и потенциал на десния вот на маркетинговата агенция MarketLinks. С оглед на репутацията и на двете организации, мисля, че можем да се доверим в съществена степен на резултатите. А какви са те? Някои интересни моменти:

Корупцията е проблем за 26% от десните и 21% от левите. Безработицата е проблем за двойно повече хора от двете групи, а ниските доходи – за 27% от десните и 43.2% от левите. Ще рече човек, че сме Чехия и корупцията не ни е особено голям дерт. Или пък че безработицата и ниските доходи създават корупция, а не обратното?

Горното се доказва и в темите на консенсус между леви и десни. Най-важните теми, според българския избирател, са ограничаване на монополите, мажоритарния вот, конструктивна опозиция, задължително гласуване и социални блага за всички. Борбата с корупцията я няма. Българинът си обича далаверката.

В темите на противопоставяне между леви и десни виждаме, че левите настояват политиците да им оправят живота, да има ефективен контрол върху бизнеса, лидер със силна ръка, намеса на държавата за справедливост и национализация на приватизираните предприятия. Какъв ти Европейски Съюз, Пенке ле?

Сегментацията по типове избиратели е на социалисти, демократи, националисти и „граждани“. Има ли негражданин избирател – мистерията на българските гласове.

Социалистите отговорили с „винаги гласувам“ са с 20% повече от демократите. В богата капиталистическа държава с непоклатима демокрация като България, демократите явно нямат голям стимул да ходят да гласуват.

43.9% от избирателите на ГЕРБ са „демократи“. Какво ги привлича към единствената партия, позволила си национализация на частна собственост за 24 години преход, остава да гадаем.

България на гражданите не е включена в проучването като дясна партия, нищо, че е единствената партия в България, освен НДСВ, чийто икономически екип е доминиран от либертарианци. Експерти-социолози ли, бе, да го опишеш.

За БСП гласуват стари хора в малките градове, за ГЕРБ – млади хора в градовете, за ДБГ – млади хора в големите градове, за ДСБ – стари хора в големите градове. Дотук хубаво. За комунистическата атака гласуват хора на средна възраст по-скоро в големите градове. Боже, боже…

Почти два пъти повече (25%) предприемачи твърдят, че Реформаторският Блок е по-близко до интересите на бизнеса от ГЕРБ (13.5%), като процентът за БСП е 1.2%. В същото време, 68% от десните избиратели твърдят, че ГЕРБ представлява интересите им. Е, явно на българинът не му дреме за бизнеса и си мисли, че парите падат от небето щом тоя или оня просто не е на власт. А бизнеса… кучетата го яли.

Въпреки че избирателите не искат да гласуват за ДБГ, те имат умерено отношение за тази партия и я оценяват с изключително висок шанс (по-висок от РБ). Само в България може избирателят да не гласува за една партия, към която има по-скоро добро отношение, ама да мисли, че тя има висок шанс.

Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО, която е комунистическа партия по идеология) има 4 пъти по-високо одобрение от Радан кънев и 3 пъти по-високо одобрение от Мартин Димтиров (Меглена Кунева е изпусната по случайност на този въпрос).

На въпроса „коя личност одобрявате в най-голяма степен“, Радан Кънев е с двойно по-нисък резултат от Ахмед Доган, Илияна Раева, с 50% по-нисък от Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и зад Татяна Дончева. Умно, умно…

Сред десните избиратели, Илияна Раева, Георги Първанов и Цветан Цветанов се позиционират като национални лидери, а Радан Кънев и Мартин Димитров са противоречиви. Бойко Борисов остава 100 обиколки пред всички останали конкуренти за одобрението на дясното като безспорен национален лидер. Без коментар.

Потенциална партия, ръководена от Георги Първанов има два пъти по-висок потенциал от Реформаторския Блок. Партия на протестиращите има с 50% по-висок потенциал (за българския избирател е достатъчно да идеш да скачаш на площада, за да се квалифицираш като кадърен политик). Потенциалът на партията на Илияна Раева е съизмерим с този на Реформаторския Блок.

Повечето десни избиратели искат нова дясна партия. Че 250 десни партии в момента са им малко. Ако ги направим 2500 дали ще стигнат?

30% от бизнеса и 14.2% от десните избиратели искат обединение на всички център-дясно партии в общ блок без ГЕРБ, но тези, които ще гласуват за Реформаторския Блок (който е именно това) са 2-3 пъти по-малко.

Според населението и бизнеса, туризмът е абсолютният лидер като политика за растеж. Чудя се накъде повече, като той така и така формира вече над 10% от БВП и в момента е на етап преориентация на пазари и изчистване на сектора от фалирали бизнесмени? Второто е екологичното селско стопанство. Неговият принос за БВП е под 1% и там ще си остане. Чудно как ще се превръщаме от развиващата се в развита икономика с непръскани дюли. За населението животновъдството е на трето място, пред новите технологии и леката промишленост. В крайна сметка, защо да ходиш в Майкрософт или да създаваш следващия Епъл, когато можеш да гледаш гъски и говеда?

Три пъти повече десни избиратели искат високи социални плащания, отколкото икономии в държавното управление. Явно десните в България са на мнение, че държавната ни администрация е ефективна като швейцарски часовник и няма нужда нищо да се променя там. 60% от избирателите, самоопределили се нито като леви, нито като десни, искат високи социални плащания, което е с 10% повече от националистите (комунисти). Явно в България има някаква огромна маса неосъзнати социалисти, наричащи себе си „граждани“.

Но спете спокойно, деца, народът е мъдър и ще направи отново най-добрия избор :-)

 

 

 

 

 

 

Leave a reply

  • 0
 
 

Към Протестна Мрежа: За Бивола, ПИБ и за разликата между внушения и факти

Онзи ден сайтът Бивол е публикувал на фейсбук стената си екзотичен опит за “анализ” на очакващото европейско одобрение преструктуриране на ликвидната подкрепа за Първа Инвестиционн[...]