Дайте да си опазим реално природните ценности – зарежете политиканските манипулации на левите “интелектуалци”

 
 
 

Не мога да се въздържа от коментар на една глупост, която се повтаря ли повтаря, като мантра на апелиращите към повече държава. Били сме опазарили природата, казват те. И лошият пазар бил направил така, че системно тя била разрушавана.

Проблем със замърсяването има. И неговият източник е най-вече културен. Много хора са свикнали, че природата е ОБЩО БЛАГО. Някои даже смятат, че тя е НЕИЗЧЕРПАЕМО БЛАГО. Съчетанието от двете води до липса на отговорност към природата. Тази липса на отговорност увеличава своето зловредно действие, като се съчетае с абсолютното неглижиране на екологичните проблеми.

А къде е опазаряването на природата???

Имаме възприемане на природата като общо благо + консуматорски стимул, вследствие от възприемането за неизчерпаемост + успокоението от държавната грижа + дефектите на държавната собственост, която де факто е ничия.

Къде го това опазаряване на природата?

Разбирам защо университетски преподаватели и икономически и екологични анализатори смятат, че природата е опазарена. В тяхното съзнание бизнес се прави като се корумпира политик и при тотално неясни правила за даден сектор. Под опазаряване тези хора разбират да не си реален собственик и съответно да не носиш отговорност за някаква ценност, да избягваш правилата за разумно разпореждане с тази ценност и да правиш с нея каквото си пожелаеш.

Парковете са държавна или ничия собственост, която всеки може да ползва както пожелае, защото никой не ги притежава реално, никой няма икономическа изгода от поддържането им и никой не носи риск от разрушаването им. Затова и няма, или поне няма достатъчно големи, фондове за поддръжката на парковете /както и на всички природни ресурси/

Така си представят много обществени личности, политици и университетски преподаватели функционирането на пазара, капитализма, икономиката. Те възпитават поколение след поколение българи, че предприемаческата дейност винаги е свързана с разрушение, замърсяване, корупция, измама, рекет, престъпност. Те втълпяват на подрастващите, че това са нормалните способи за щастливо живеене в пазарната икономика.

От тази тяхна позиция, за мен е изключително нагло именно те сега да сочат с пръст! По-скоро трябва да се засрамят!

Как аз разбирам нещата?

Няма да се правя на експерт, но определено ще се изкажа, използвайки 2 неща, които смятам, че притежавам – здрав разум и морал.

Първо, аз категорично отричам професорската теза, че Станишев, Борисов, Доган, Местан и Пеевски са по-умни, по-отговорни и по-морални от мен и от близките ми. Затова не смятам, че те ще се грижат за природните богатства на България по-добре. Напротив, смятам, че те ще продължават системно да ги рушат!

Второ, тъй като смятам, че в страната ни има и по-морални хора от политиците, съм на мнение, че в ръцете точно на моралните природата ще бъде реално опазена. Проблемът, поне според мен, е в неясната собственост и съответно в неясните и ЗАОБИКОЛИМИ правила. В момента интересите на природозащитниците и на всички еко ориентирани хора не съвпадат с интересите на собствениците и, по-точно, управителите на природните ресурси.

Политиците са разхлабили правилата за опазване на природните ценности и едновременно ги държат ничии, така че всеки може да се възползва от тях както пожелае. Няма ясни правила, няма и ясни собственици и отговорници. Има само корупция и разрастващ се бетон.

Ако правилата са ясни, ако собствеността и отговорността ВЪРХУ ПРИРОДНИТЕ ЦЕННОСТИ са уточнени, ако има частно и прозрачно разпореждане с определени територии, ако издръжката им е прозрачна и проследима, нещата ще са съвсем различни.

И още….

Ако входовете към парковете са платени, ще се отсеят ползвателите им и ще се осигури ресурс за поддръжката им.

Тези неща не са направени. Така Държавата /политиците/ поддържа корупционните схеми и унищожава природата. Всички ползват, никой не носи персонална отговорност – това е рецепта за разруха. Използването на тази рецепта и съответно тровенето на природата и източването на ресурсите осъзнато или неосъзнато се подкрепя от много български “интелектуалци” и университетски преподаватели. А уж тъкмо те трябва да ни показват как да пазим ценностите си.  Жалко.

Теглете им една! Дайте да си опазим ценностите с любов, здрав разум и разбиране!

Автор Мартин Търпев

Leave a reply

  • 0
 
 

Урок за Бивол(и) – коя е еврокомисар Вестагер и как се чете прес-съобщение на ЕК

На 3 декември ще има конференция по банкови въпроси, на която ще присъства представител на Европейската Комисия. Тъй като напоследък доста хора се упражняват на теми, свързани с Ев[...]

  • 0
 
 

Как да се пенсионираш като холандец?

Конфуций някога е казал, че съществуват три начина за постигане на мъдрост: първият е чрез размисъл, който е и най-смисленият; вторият е чрез имитация, който е най-лесният; а трети[...]