КаролевDaily: 16.09.2013. Защо БСП е първа и защо Съмърс хвана гората?

 
 
 

България

Най-значимото събитие днес, може би, е поредното социологическо проучване, което дава смазваща преднина на БСП пред всички останали. Според Сова Харис, БСП твърдо се запазва като първа политическа сила, като ГЕРБ продължава да гравитира на около 3% зад нея. Реформаторският блок и ДПС се борят за третото място.

Причината БСП да е първа политическа сила е много проста. Левите избиратели търсят и намират причини ДА ГЛАСУВАТ за БСП, АТАКА и до голяма степен ГЕРБ (в което няма нищо лошо, даже е похвално). Десните избиратели търсят и намират причини ДА НЕ ГЛАСУВАТ за някоя дясна партия, като по този начин си мислят, че доказват своята интелигентност и проницателност. Резултатът? Левите избиратели са си избрали кабинет и подкрепата за техните партии е стабилна или дори расте, десните избиратели се джафкаме за глупости и си мислим, че сме много умни като си намираме един на друг кусури. Всъщност, доказваме колко сме глупави и левите политици и избиратели тайничко ни се смеят.

Хубава новина, обаче, е отбоят на Чобанов от вредни идеи като повишаването на МРЗ. Явно от БСП са се усетили, че в районите, където са силни, повишаване на МРЗ ще увеличи безработицата и ще удари именно техния електорат. Всъщност, никога не ми е било ясно защо левите партии в бедни държави като нашата настояват за висока МРЗ. В богатите държави тя се използва за изолиране на големи етнически и социални групи от работния пазар и закачването им за социалните системи, които са мощен и законен начин за купуване на гласове. Същият феномен се наблюдава и в България, но социалните ни системи трудно ще издържат засилването му. Както и да е, отказването от повишаването на МРЗ в краткосрочен план е добра новина, особено за най-бедните региони.

По света

Новината за оттеглянето на Лари Съмърс от надпреварата за председател на Федералния Резерв продължава да е водеща. Противоречивата му личност бе непредсказуема и без него, Йелън като че ли е безспорен фаворит. Очакваме продължение на политиката на количествени улеснения, подета от Бернанке, а до какво ще доведе това – един Бог знае. Ясно е, че определено не действа толкова бързо и ефективно, колкото се очакваше. Пазарите вече са пристрастени към нея, но участието в пазара на труда е най-ниско за последните 40 години. Логично, излизането на Съмърс от надпреварата бе посрещнато добре от пазарите и индексите се покачиха. Ефектите от излизането от неконвенционалната монетарна политика пък са мистерия, дори и за големите клечки във ФЕД. Хубаво интервю на Доналд Коон, друг кандидат за председател на ФЕД, в Уолстрийт Джърнъл дава малко надежда за промяна. Коон обяснява, че политиците няма как устойчиво да противостоят на икономическия цикъл и дори самите опити да направят това са вредни. Допълва още, че прекалено разхлабената монетарна политика определено крие своите рискове и вреди.

Златото отстъпи днес, след като очакванията за по-малко стимули от централните банки продължават да се наслагват, а Голдман Сакс обяви очаквания за продължаващ спад на цената. При запазвае на тенденцията, това ще е първият годишен спад на цената на златото за последните 13 години. Временен натиск нагоре оказа напрежението в Сирия, но след договорката между Обама и Путин, това явно няма да продължи да дава ефект. Спад на цената на златото, обаче, ще постави много въпроси пред златодобивната индустрия, тъй като новите инвестиции почти ще се обезсмислят. Акциите на златодобивните компании продължават да падат.

ООН намери неопровержими доказателства за използването на химически оръжия в Сирия, като френското разузнаване твърди, че за използването му е била нужна технология и умения, които единствено правителствените войски притежават. Путин пък своевременно отговори с обратната теза.

Leave a reply

  • 0
 
 

КаролевDaily: 28.09.2013. Италия ни победи на волейбол, Берлускони им бутна кабинета

България Загубихме от италианците на волейбол. Някога Чърчил е казал „Успехът е да преминаваш от провал към провал без загуба на ентусиазъм“. Нашите момчета за пореден път показах[...]

  • 0
 
 

KDaily: 10.10.2013. ДСБ и БСП в надпревара за „тъпотия на деня“, Азърбайджанският Президент и МВФ ги засенчиха

България Днес в България се организира конкурс кой ще каже най-голяма тъпотия. Татяна Буруджиева откри мача мощно, като лансира идеята пияните пешеходци да се глобяват, без значен[...]