Владимир Каролев: Сексистката реторика на българските политици

 
 
 

През последните месеци има една област в обществото, в която има призиви и конкретни действия за връщаме назад поне с един век. Това е равнопоставеността на жените и мъжете в обществения, икономически и политически живот. Локомотивът на това връщане и деградация не е някакво демократично желание на нашето общество, а напротив – реторика идваща от някои български политици.
Началото бе сложено от Яне Янев и Волен Сидеров преди година и половина, когато те и гравитиращи около управляващото тогава мнозинство псевдо-независими експерти подеха координирана атака срещу Меглена Кунева. По всички възможни медийни канали започна да се повтаря, че това не е човекът Меглена Кунева, а човекът Меглена Пръмова. При сключването на брак, г-жа Кунева, както е обичайно е приела фамилното име на съпруга си, но много скоро след това го променя като жест към починалия си баща – актьора и буфосинхронист Щилян Кунев. И повечето хора го знаят това. Но тук говорим за политическа реторика с цел. Защо Янев, Сидеров и други „експерти” наричат Кунева – Пръмова? С цел нейното дискредитиране чрез представянето й като марионетка на своя мъж, който пък понеже бил син на бившия секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов, по сидерово-яневата „логика” е ляв и следователно и Меглена Кунева трябва да е с леви политически разбирания. Тази сексистка реторика продължи година и половина и като част от политическа кампания постигна своя резултат. След като ДБГ не успяха да влязат в парламента, лично аз, очаквах тя просто да отмре като поредния срамен черен политически PR. Уви.
В интервю с Лора Крумова, Волен Сидеров й даде нов живот. В национален ефир той напъди водещата да си ходи в кухнята и да си гледа децата, а да не се занимава с предполагаемо мъжките дела да коментира политика и бизнес. Това вече е пределно ясна заявка на български политик, че трябва да съществува разделение между функциите на мъж и жена в стопанския и политически живот на българската държава. Явно според Сидеров, по някаква причина, мъжете са по-висши същества и области като икономика и политика трябва да бъдат монополизирани от тях, а жените да дрънчат с тиганите и да перат вкъщи, покорно свели глава пред мъжкото превъзходство. Отявлен сексизъм. И то в годините, когато жените по света полагат сериозни усилия да разбият обществените стереотипи, че „големият шеф“, бил той в бизнеса или политиката, трябва да е мъж. И бавно но сигурно успяват – 38 от най-влиятелните личности през 2012 според авторитетната класация на списание TIMES бяха жени. Струва си да споменем политически, културни и исторически колоси като Ангела Меркел, Хилъри Клинтън, Чен Лихуа, Адел, които ежедневно показват, че жените с нищо не отстъпват на мъжете във възможностите си да бъдат визионери и лидери в обществения, политически и икономически живот.
Сексизмът на Сидеров не породни остра реакция в българското общество, нито от български политици, нито от правозащитни и други неправителствени организации. Което за мен бе необяснимо. Само Меглена Кунева го осъди рязко в „Шоуто на Слави” и това ми даде, все пак, някаква надежда, че българските политици не са си загубили съвсем защитните рефлекси срещу такъв нагъл сексизъм и полова дискриминация.
Да, но дойде конгреса на ДСБ, когато бе избран Радан Кънев. Слушайки как г-н Иван Костов описваше важността на семейството и семейните ценности в дясната идеология, бях полят със студена вода – ни в клин, ни в ръкав, Костов каза, че така е правилно в патриархалното общество на дясното. Шокът ми бе двоен. Първо, г-н Костов за пореден път показа неразбиране какво е „дясно“. Последното произтича от принципите на класическия либерализъм, според който, характеристики като родословие, пол, националност, ртелигия, място на раждане и други не трябва да са първоизточник на създадени от обществото ограничения върху правата и възможностите пред всеки човек. Второ, г-н Костов е един от най-значимите политици в модерната българска история, предполагаем стожер на десните ценности на свобода, отговорност, равенство във възможностите и уважение към различието. Включването му в тенденцията да се патриархализира българското общество като жените биват подтиснати и дискриминирани, е много по-сериозно от брътвежа на политици като Волен Сидеров и Яне Янев.
Политическата сексистка реторика, подемана все по-често от български политици, е опасна за модерното разбиране на българското общество за равнопоставеността на половете и срамна за нашата държава като цяло, тъй като какво говорят българските политици в България се чува често и на международната политическа сцена. Поради значимостта на физическата сила в ранните етапи на човешкото развитие, жените са били неформално и институционално дискриминирани в продължение на хиляди години, като едва преди един век са получили право на глас. Реториката на политици като Янев, Сидеров, както и за голямо съжаление, г-н Костов, връща България много векове назад, когато значимостта на един човек за обществото е произтичала предимно от силата му да върти меч и да оре на нивата, а не от интелект, морални ценности, желание за работа и решимост да допринесе за развитието на себе си, семейството си и цялото общество. Последните, истински ценни човешки качества, са еднакво привични както за мъжете, така и за жените. Колкото и да не им се вярва това на някои българските мъже политици.

Leave a reply

  • 0
 
 

Дайте да си опазим реално природните ценности – зарежете политиканските манипулации на левите “интелектуалци”

Не мога да се въздържа от коментар на една глупост, която се повтаря ли повтаря, като мантра на апелиращите към повече държава. Били сме опазарили природата, казват те. И лошият па[...]

  • 0
 
 

Беден ли си през очите на политиците?

През 1990 година, 1.9 милиарда души или над 1/3 от световното население са оцелявали с под $1.25 на ден. Към 2010, броят на тези хора вече е спаднал до 1.2 милиарда или под 1/5 от [...]